Poznať aktuálnu predpoveď pred plánovanou túrou je často životne dôležitá vec.

Viacerí skúsení turisti hovoria, že práve mesiace júl a august sú pre turistov v Tatrách najnebezpečnejšie, pretože dochádza, hlavne v popoludňajších hodinách, k rýchlym zmenám počasia.

Fotografie: Horská záchranná služba

Svedčí o tom aj tragická udalosť, ktorá sa stala v pondelok 15. augusta popoludní pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Náhla zmena počasia spôsobila, že dvoch poľských turistov zasiahol blesk. Hneď po prijatí žiadosti o pomoc leteli na miesto na modro značenom turistickom chodníku horskí záchranári. Podľa informácií Horskej záchrannej služby jedného z turistov zasiahol blesk priamo a utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Druhého zmietla tlaková vlna a s vážnymi poraneniami hlavy ho previezli do nemocnice v Poprade.

Aj tohtoročná sezóna v našich horách patrí medzi tragické. Počet obetí už dosiahol číslo 31. Horská záchranná služba zaznamenala tento rok najvyšší počet smrteľných nehôd za ostatných 10 rokov.

Preto je dôležité pozrieť si pred túrou vývoj a predpoveď počasia pre oblasť, do ktorej plánujete ísť. To isté platí pre výstrahy na deň pred plánovaným výletom aj na deň výletu. Z nich môžete zistiť kvalitu terénu, po ktorom pôjdete. Mokré a vodnaté chodníky vyžadujú iný druh obuvi ako suchá trasa. Aktuálny vývoj počasia si skontrolujte aj tesne pred odchodom na túru. Vyhnete sa tak nepríjemným a nebezpečným prekvapeniam hlavne vo vysokých polohách, kde sa počasie dokáže zmeniť za pár minút a nedá sa len tak ľahko skryť.

Na túry by sme mali vyrážať v skorých ranných hodinách, pretože búrková činnosť je vyššia hlavne popoludní. A ak už je zrejmé, že sa búrke v dohľadnej dobe nevyhneme, mali by sme z miest, z ktorých sa nedá kam ujsť čo najskôr zostúpiť do nižších polôh.

Ďakujeme za zdieľanie článku
Facebook
Twitter
LinkedIn
Páči sa vám článok?

0 / 5. 0

Mohlo by sa vám páčiť z nášho e-shopu