Na Brusnianskom okruhu

Ilustračné foto:  Eduard Kuro Lipták

Pred nami je ďalší voľný víkend s perspektívou počasia typického pre babie leto, a tak k rozhodnutiu , ako s ním naložiť, majú cykloturisti vždy blízko. Vysadnú, samozrejme, na bicykel. Čo tak urobiť si Brusniansky okruh.

Trasa patrí do zoznamu tých, ktoré sa nachádzajú v Národnom parku Nízke Tatry, alebo patria do jeho ochranného pásma. Takže o pekné výhľady okrem spokojnosti so športovým výkonom nebude na jeho trase núdza. Športový výkon nespomíname náhodou.  Trasa patrí k tým náročnejším, odporúčajú ju zdatným a skúseným cyklistom.

Brusno.  Ilustračné foto:  obec Brusno

  • Okruh sa začína i končí v kúpeľnom meste Brusno, meria 68 km a vedie cez Pohronský Bukovec, Sopotnicu, Baňu, k prameňu Hiadelská kyslá a obci Hiadeľ, odtiaľ treba pokračovať na Medzibrod, Murkyňovú, Trosky, na Starý Majer a Muráň, potom do doliny Peklo a do cieľa v Brusne.

    Znalci tvrdia, že ide o veľmi zaujímavú trasu, ktorú sprevádza scenéria Nízkych Tatier a Slovenského Rudohoria. V okolí kúpeľov môžete obdivovať nedotknutú prírodu a počas prestávok na oddych si môžete plánovať aj ďalšie cyklotúry a túry. Brusno je dobrým východiskom pre nich – napríklad do Veporských vrchov. No sú určené iba pre zdatnejších turistov. Môžete si vybrať výstup na Vysokú nad Ľubietovou napríklad, vyjsť sa z Brusna dá aj na Hrb, ktorý je geografickým stredom Slovenska, alebo navštíviť Jubilejný háj republiky československej, ktorý sa nachádza na horskom chrbte Šinkier a vysadili ho na serpentínach starého kúpeľného chodníka k 10. výročiu vzniku Československa.

Pri prameni Hiadeľskej Kyslej.   Ilustračné foto: obec Hiadeľ

Ale vráťme sa cyklistom. Na Brusnianskom okruhu nájdu tiež miesta, ktoré sa im vryjú do pamäti. Povedzme, Hiadeľská Kyslá. Ide o minerálny prameň nachádzajúci sa asi 4 kilometre severne od obce Hiadeľ. Prameň vyteká od nepamäti, a to na dvoch miestach. Vyznačuje sa vysokým obsahom železa a mangánu, znalci vedia, že pomáha na srdce, no netreba ju piť každý deň, a keďže neobsahuje žiadne baktérie a mikroorganizmy, je vhodný aj na preliečenie kožných ochorení.

Pristavme sa pri miestnej špecialite – hiadlovskom krumplovníku. V obci Hiadeľ organizujú aj súťaž o jeho najchutnejšiu podobu, spravidla v druhej polovici septembra.

No obecná stránka ponúka aj recept na jeden plech. Tu je: potrebujete 8 zemiakov, 1 vajce, 1 KL soli, trochu rasce, 3 PL polohrubej múky, 3 PL hladkej múky. Zemiaky treba nastrúhať na hrubšom strúhadle, všetky ingrediencie zmiešame a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch Celzia do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatistú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstvou masla alebo oleja.

Ilustračné foto: obec Hiadeľ

A ešte pár slov ku kúpeľom Brusno. Tiež stoja za zastavenie a skúšku tamojšieho wellness po športovom výkone. Odporúčame aj prechádzku kúpeľným parkom, ktorého dominantu tvoria stáročné stromy. Nachádza sa v ňom aj socha Krista v Getsemanskej záhrade a Kaplnka sv. Anny. Je známe, že kúpeľný park a tamojšie historické budovy kúpeľov boli zapísané do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Ďakujeme za zdieľanie článku
Facebook
Twitter
LinkedIn
Páči sa vám článok?

4.5 / 5. 27

Mohlo by sa vám páčiť z nášho e-shopu