0
Košík 0.00 
Cart is empty

Tatranské čučoriedkové polia miznú rovno pod očami

Prečo miznú čučoriedkové polia v Tatrách?

autor článku:

Vypočuť článok

00:00
00:00
00:00

Tatry sa postupne zelenajú, no čučoriedkové polia po zime trpia. Omnoho viac, ako tomu bolo v minulých rokoch.

Čučoriedkové polia už mali byť zelené. Nie sú. Život v nich sa prebúdza iba pozvoľna. Mnohé miesta vyzerajú inak ako v minulých rokoch. Porasty brusnice čučoriedkovej, ako správne znie ich názov, sa v polohách okolo 900 metrov nad morom zatiaľ neprebúdzajú.

Poškodené sú aj plochy v čučoriedkových smrečinách

„Na príčine môžu byť silné mrazy a nedostatok snehovej pokrývky, ktorá v zime nebola taká, na akú sme v Tatrách zvyknutí. Bežne rastliny chráni. Hnedé a suché trsy vidieť nielen na otvorených miestach, ale aj pod korunami stromov, v tzv. čučoriedkových smrečinách,“ uvádza Správa Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici.

Informáciu dopĺňa konštatovaním, že aj vo vyšších polohách, okolo 1 200 metrov nad morom, je situácia podobná a poškodenie porastov sa objavuje aj v oblastiach nad kosodrevinou. Nie je to nová situácia, podobné boli zaznamenané aj v minulých rokoch, no nie v takom rozsahu, ako je to teraz. Týka sa to najmä oblasti Podbanského.

Rastliny nemali prístup k vode

K príčinám poškodenia čučoriedkových porastov Správa TANAP-u dodáva, že poškodenie čučoriedok sa vyskytovalo najmä na vyvýšených, otvorených miestach mimo ochrany materského porastu, kde sa zrejme neudržal sneh.

„Rastliny tam boli vystavené silnému vetru, holomrazom a nízkym teplotám. Možnou príčinou je aj tzv. fyziologické sucho, čo je stav, keď je síce v pôde prítomná vlaha, ale v zamrznutej forme, ktorá nie je pre rastliny dostupná,“  konštatujú odborníci.

Ešte je nádej, že porasty prežijú

Tatranské čučoriedky sú významným zdrojom potravy pre mnohé druhy živočíchov. Už vlani úrodu poškodili silné jarné mrazy počas kvitnutia, čo malo za následok slabú, alebo žiadnu úrodu. Priebeh zimy porasty poškodil ešte viac.

„No v minulosti sa stalo, že aj po takomto poškodení čučoriedky znovu vyrašili a prežili,“ dávajú nádej odborníci z národného parku. Preto budú poškodené porasty sledovať, či nedošlo aj k devastácii koreňového systému. Rastliny sa môžu postupne aj zotaviť.

Autor titulnej fotografie: zdroj TANAP

Tento text vám do zvukovej podoby načítal neurálny hlas

Ďakujeme za zdieľanie článku
Facebook
X
LinkedIn
Páči sa vám článok?

4.2 / 5. 106

Ďalšie zaujímavé články pre vás

Mohlo by sa vám páčiť z nášho e-shopu